21 Aralık 2012 Cuma

Kat İrtifakı Tapusu ve Kat Mülkiyeti Tapusu Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?


Kat İrtifakı tapusu, yapılacak ve yapılıyor olan inşaattaki arsanın tapusudur. Kat mülkiyeti tapusu ise inşaat bitip tamamlandıktan sonra daire, dükkan, ofis vs artık neyse ona ait mülkiyetin tapusudur.

Bir örnekle açıklayacak olursak:
10.000 metrekare üzerinde bir site yapılacak olsun ve bu sitede toplamda 200 daire inşa edilecek olsun. Dairelerin tamamı eşit metrekarelerden oluştuğunu varsayarsak; 10.000 metrekare/200 daire=50 metrekare. Yani her  bir daire  50 metrekarelik bir arsa üzerinde inşa edilmiş olacaktır. Yani eğer bu siteden 1 daire alacak olursanız 10.000 metrekarelik site arsasından 50 metrekaresi sizin olur ve tapu senedine bu yazılır.
Kat irtifakı tapusunda yapılacak olan daireniz için 50 metrekare alan sizin üzerinize tapulanmış olur.
200 dairelik bu inşaat tamamlandı dairelerin hepsi yapıldı diyelim. Oturma izni alındıktan sonra Kat Mülkiyeti tapusu alınabilir. Kat mülkiyeti tapusunda da yukarıda 50 metrekare olan arsa bilgisi yerine artık 1 daire sizin üzerinize yazar.

2 yorum:

  1. Daire genişliği ile arsa payının aynı şekilde 50 m2 olarak belirtilmesi yanıltıcı olmuş. Örnekte 50 m2 olan arsa payıdır. Yoksa daireler 150 m2 de olabilir...

    YanıtlaSil

Düzgün bir Türkçe kullanmaya dikkat ediniz.
Yazılarda herhangi bir hata ya da yanlışlık için iletişimden irtibata geçiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...