10 Ocak 2010 Pazar

Tarayıcı (Scanner) Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bugünlerde bir tarayıcıya(scanner) ihtiyacım olduğu için ilk yazımızın konusunu "Tarayıcı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler" olarak belirledik.

Henüz hangi tarayıcıyı alacağıma karar vermedim ama ihtiyacıma uygun bir ürün için araştırmalarım devam etmekte.

Piyasada yaygın olarak satılan 2 tip ürün var.Birincisi çok fonksiyonlu yazıcılar ki bu tür modellerin scanner özelliği de var.İkincisi ise sadece tarama işlevini yerine getiren ürünler.Buradaki bilgileri daha çok 'sadece tarama işlevini yerine getiren tarayıcıları' baz alarak yazmış olduğumuzu ifade etmeliyim.


Tarayıcı Satın Almadan Önce Bilmemiz Gerekenler

Öncelikle ihtiyacımızın ne olduğuna karar vermeliyiz ki buna uygun bir tarayıcı satın alalım.

Karar aşamasından sonra, bilenler için sorun yok ama bilmeyenler için bazı teknik kavramların ne ifade ettiğini, ne işe yaradığını kısaca bilmek gerekiyor.Bu açıdan kısa kısa bilgiler vermekte yarar var.


Dpi Nedir?

Tarayıcının çözünürlük özelliğinde gördüğümüz bu ifadenin açılımı 'dots per inch' tir.Dpi, bir inç başına kaç tane noktanın düştüğünü ifade eder.


Ocr ve İşlevi

İngilizce Optical Character Recognition yani Optik Karakter Tanımanın kısaltılmış hali olan OCR; scanner ile taranmış olan dökümanlardaki yazıların Word, text gibi dosyalara dönüştürülmesini sağlar.Bu işlevi yerine getiren çeşitli OCR Yazılımları mevcuttur.


Bu kısa bilgilerden sonra scanner satın almadan önce dikkat etmemiz gerekenleri sıralayalım:


1)İhtiyacınızın ne olduğunu belirleyin.Piyasadaki bir çok ürünün maksimum tarama boyutuA4'tür.Eğer daha büyük dökümanlar tarayacak iseniz alacağınız ürünün maksimum tarama boyutuna mutlaka bakın.


2)Yukarıda neyi ifade ettiğini açıklamış olduğumuz Dpi oranına dikkat edin.Dpi oranı ne kadar yüksek olursa taradığınız dökümanın kalitesi de o derece yüksek olacaktır.Piyasada satılan ürünlerin özellikleri arasında verilen dpi oranları, genellikle o ürünün maksimum dpi oranı olarak veriliyor ve bunun maksimum olduğu belirtilmiyor.O nedenle ürün karşılaştırmaları yaparken bu hususa dikkat ediniz.Kullananlar genellikle, (çok profesyonel ihtiyaçlar için kullanılmayacak ise) ortalama 600 x 1200 dpi'lıkbir scannerın ihtiyacınızı karşılayabileceğini ifade ediyorlar.


3)Film-dia tarama işlemi yapacaksanız alacağınız üründe bu özelliğin olup olmadığına bakın.


4)Eğer dökümanlarınızı tarayıp yazı(word, text) dosyası haline getirmek-düzenlemek istiyorsanız bunun için yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bir OCR yazılımına ihtiyacınız olacak.Bu nedenle aldığınız ürünle beraber bir OCR yazılımının verilip verilmediğini öğrenin.Eğer verilmiyorsa bu tür bir yazılımı haricen temin etmeniz gerekmekte.Burada dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise OCR yazılımının Türkçe karakterleri destekleyip desteklemediğidir.


5)Scannerın bağlantı tipinin USB olması önemlidir.Çünkü USB bağlantı tipli tarayıcılar daha kullanışlıdır ve hızlı tarama gerçekleştirirler.(Her ne kadar piyasada satılan ürünlerin çoğunluğunun bağlantı tipi USB olsa da 2.el alacaklar için bu maddeyi de ekledik.)


6)Scanner üzerinde bulunan kısayol tuşları da pratikliği sevenler için önemlidir.Mesela tek bir tuşla tarama yapabilirsiniz.Pratikliği seviyorsanız ürün almadan önce bu özelliği de dikkate alabilirsiniz.


7)Uzun süreli ve sık kullanacak iseniz, kapağı tutan menteşelerin sağlam olmasına da dikkat edin.


8)Uyumlu işletim sistemlerinin neler olduğuna bakın.Kendi kullandığınız/kullanacağınız işletim sistemlerini destekleyen bir ürün alın.


9)Ürün özelliklerinde yer alan önizleme hızının sizin ihtiyacınızı karşılayıp-karşılayamayacağına karar verdikten sonra ürünü alın.


10)En önemlisi, aldığınız ürünün garanti şartlarını, satış sonrası-arıza durumunda teknik desteğinin ne durumda olduğunu iyice öğrendikten sonra satın alma işlemini gerçekleştirin.


(Görsel Kaynak:netbanker.com)


1 yorum:

Düzgün bir Türkçe kullanmaya dikkat ediniz.
Yazılarda herhangi bir hata ya da yanlışlık için iletişimden irtibata geçiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...