24 Mayıs 2010 Pazartesi

AB Ülkeleri Rapex Sistemi ve Türkiye


Rapex Erken Uyarı Sistemi, AB Ülkeleri gümrüklerinden geçen ürünleri denetleyen bir ağdır.Herhangi bir ülkeden AB’ye dahil olan bir ülkeye mal gönderildiği zaman, gümrüklerde bu mallar fazla incelenmiyor.Sadece ithalatçı firmanın vermiş olduğu bilgilere bakılarak söz konusu ürünler ülkeye kabul ediliyor.Firma ile ilgili tüm bilgiler Rapex sistemine aktarılıyor.Eğer ürün piyasada dolaşırken herhangi bir tehlike olduğu anlaşılırsa ve tüketiciye zararlı bir ürün ise; o ürün derhal piyasadan toplanıyor ve ithalatçı firmaya ceza kesilip, ithalat izinleri iptal ediliyor.
Bu önlemin aynı anda tüm AB Üyeleri arasında gerçekleştiriliyor olmasından dolayı caydırıcılık özelliği var. Aynı zamanda bu sistem sayesinde gümrüklerdeki denetimler daha hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Sistemde toplanan bilgiler şurada haftalık periyotlarla rapor halinde sunulmakta. Gerek buradaki raporlardan gerekse basında çıkan haberlerden anladığımız kadarı ile en fazla şikayet Çin’e ait ürünlerden gelmekte.
Ülkemize gelecek olursak her ne kadar AB’ye henüz girmemiş olsak da bu sistemi uygulamaya geçmek için az da olsa mesafe katettiğimizi görüyoruz. 2007’de basında çıkan haberlere göre ülkemizin 2008 ortalarında bu sisteme tamamen geçeceği duyurulmuş ancak Gümrük Müsteşarlığı web sitesinde bu konu ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Konuyu Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Gümrük Müsteşarlığı’na soracağız. Geçmiş olduğumuzu umuyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün bir Türkçe kullanmaya dikkat ediniz.
Yazılarda herhangi bir hata ya da yanlışlık için iletişimden irtibata geçiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...