23 Mayıs 2010 Pazar

Et Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?



Et fiyatlarının yükselmesi ve akabinde ithal etin gündeme geldiği şu günlerde böyle bir yazının faydalı olacağını düşünüyorum. Evet et satın alırken nelere dikkat etmeli, et almanın püf noktaları nelerdir?

1-Et satın aldığınız yerin(market, ksap vs) hijyen kurallarına dikkat edip etmediğini kontrol ediniz.Genel olarak temiz mi? Etlerin konulduğu reyonlar nasıl?...

2-Satıcının hijyene dikkat edip etmediğini kontrol ediniz.Elinde eldiven var mı? Tırnakları temiz mi? Tırnaklar düzgün kesilmiş mi? Gerekli maske, bone takılmış mı? Kullandığı eldiven temiz mi?


3-Etin renginin parlak kırmızı renkte olmasına ve canlı olmasına dikkat ediniz.

4-Etin renginin kara, koyu kahverengi ve özellikle mor olmamasına dikkat ediniz. Eğer etin rengi çok mor ise bu demektir ki o hayvana fazla  küspe yedirilmiş ya da etin gramajını yükseltmek için o ete sulu bazı karışımlar enjekte edilmiştir.

5-Etin üzerinin ıslak ve çok yapışkan olmamasına dikkat ediniz.

6-Et kendini salmışsa, pelte pelte ise toplu değil dağınık duruyorsa o eti satın almayınız. Taze et sert durur. Pelte pelte durması o ete sulu bazı karışımların enjekte edildiğini gösterir.

7-Eti eğer kasaptan alıyorsanız her zaman aynı kasaptan almanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü zamanla sizi tanıyan kasap sizi kaybetmek istemeyeceğinden dolayı size karşı kalitesiz et satmaktan ve hile-hurda yapmaktan sakınacaktır.Tüketimhane.

8-Etin damgasının olup olmadığına dikkat ediniz, göremediğiniz durumlarda satıcıya damgasının olup olmadığını sorunuz.

9-Etin bulunduğu reyonda etin güvenirliliğini tehlikeye sokacak malzemeler olup olmadığına dikkat ediniz.

10-Etin üzerinde hayvanın dışkısının olup olmadığını kontrol ediniz.

11-Eğer satın alınan et hazır paket içerisinde tüketiciye sunulmuş ise paketin üzerindeki etin paketlenme tarihi, son kullanma tarihi vb gibi bilgileri mutlaka kontrol ediniz.

12-Eğer satın alınan et ürünü vakum içerisinde ise vakumun bozulup bozulmadığını kontrol ediniz.

13-Eti satın aldıktan sonra açıkta tutulmamalı, hemen kullanılmayacak ise buzdolabında muhafaza edilmeli, dondurulmuş bir et çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.

Ayrıca bu konu hakkında şu yazıyı okumanızda faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün bir Türkçe kullanmaya dikkat ediniz.
Yazılarda herhangi bir hata ya da yanlışlık için iletişimden irtibata geçiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...