24 Nisan 2010 Cumartesi

Güneş Gözlüğü Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 18 Madde

Özellikle yaz mevsimin yaklaştığı şu günlerde güneş gözlüklerine olan talep artıyor. Güneş gözlükleri artık hemen hemen her yerde satılıyor. Bir bakıyorsunuz seyyar satıcılarda, bir bakıyorsunuz ilgisiz- alakasız bir mağazada, hatta marketlerde dahi artık güneş gözlüğü satılmakta. Ancak güneş gözlüğü mutlaka bir optikten alınmalı. Seyyar satıcı vb. gibi yerlerden alınan ucuzluk gözlüklerle güneşten korunuyorum derken gözünüzü daha da hasta etmeniz söz konusu. Peki güneş gözlüğü satın alırken nelere dikkat etmeli?


1-Yukarıda da belirttiğimiz gibi gözlük mutlaka iyi bir optikten alınmalı.


2-Güneş gözlüğü alınırken en önemli husus, güneş gözlüğünün camlarıdır. Camlar mutlaka gözlerinizi UV ışınlarına karşı korumalı. Normalde hemen hemen her cam UV’ye karşı korumalı olabiliyor ancak burada önemli olan camların UV ışınlarını blokaj derecesidir.
Gözlüğü satın alırken satıcıdaki uzman bir kişiden güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakmak istediğinizi söyleyin. Gözlüğünüzü seçerken en az  % 99’un üzerinde UV blokajı yapabilen camlar tercih edin.
Camların UV ışınlarına karşı korumalı olduğuna dair sertifikası varsa bunu optikten talep edin.



3-Camların polaraid olması daha iyi olacaktır.



4-Camın çizik olmamasına dikkat edin



5-Camınızın koyuluk miktarı önemlidir. Koyuluk miktarı kişinin ışık hassasiyetine göre seçilmelidir. Aşırı ışık hassasiyeti olanlar doktor kontrolünden sonra gözlük almalıdır.



6-Camın rengi gözlüğün her yerinde aynı olmalıdır. Bazı yerleri açık renk, bazı yerleri koyu ise, o gözlüğü satın almamanız gerekir.
Bir rengin en koyusundan açığına doğru giden renk spektrumu  söz konusu ise durum değişir. Bu türü tercih ettiyseniz, cam renginin üstte koyu, altta açık olmasına dikkat edin.  



7-Renk seçimi size bağlı, ama numaralı bir güneş gözlüğü alacaksanız uzmanlar kahverengi cam seçilmesini tavsiye etmekteler. Çünkü kahverengi camlar güneş ışıklarını en iyi nötralize  eden camlardır.Ve gözleri daha iyi dinlendirir.



8-Gözlüğün kalitesinden kuşkulanılıyorsa gözlüğün camı ele alınıp karşıdaki bir görüntüye bakılarak, yuvarlak hareketler yaptırıp, sağa sola, yukarı aşağı ve camın içinden herhangi bir görüntüyü izleyerek bakılabilir. Arkadaki görüntüde herhangi bir bozukluk olmuyorsa cam iyidir demektir.



9-Gözlüğü gözünüze taktığınızda gözünüz bulanıyorsa bu demektir ki gözlüğün camı kalitesizdir.



10-Gözlüğün mutlaka garanti belgesi ve sertifikası olmalıdır.



11-Numaralı gözlük kullananlar, güneş gözlüğü almadan önce mutlaka göz hekimlerine danışmalıdır. Gözünde optik sorunu olanların numaralı güneş gözlüğü kullanmaları önerilir.



12-Numaralı gözlük alıyor iseniz, tercih edeceğiniz gözlük fazla bombeli olmamalıdır.



13-Gözlük takıldığı zaman yüze adapte olmalıdır.Yüzünüzün büyüklüğü ile orantılı olmalıdır.Takınca aşağıya doğru sarkmamalıdır. Aşırı büyük ya da küçük olmamalıdır.
Gözlüğü taktığınız zaman gözlük şakaklarınızla paralel olmalı, uyum sağlamalı. Dışa çıkık, aşağıya sarkık bir şekilde olmamalı.



14-Gözlüğü taktığınız zaman yanaklarınıza çok sıkı bir şekilde değmemelidir.Bu yazın terlemeye ve buharlanmaya bağlı olarak sizi rahatsız eder.



15-Gözlüğün burna temas eden kısmı fazla sıkmamalıdır.



16-Güneş gözlüğü takıldığı zaman üstten ve yanlardan gözleri tamamen kapatması lazım. Buralardan sızan güneş ışığı gözü rahatsız eder ve gözlüğün size bir faydası olmaz.



17-Gözlük üzerindeki markaya dikkat edilmelidir. Piyasada satılan ünlü markaların taklit olabileceğini aklınızda bulundurun. O nedenle iyi ve güvenilir bir satıcıdan almaya özen gösterin.



18-Son olarak (genelde veriyorlar ama)  gözlüğünüzü iyi muhafaza edebilmek için satıcıdan uygun bir kılıf-kutu talep etmeyi unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün bir Türkçe kullanmaya dikkat ediniz.
Yazılarda herhangi bir hata ya da yanlışlık için iletişimden irtibata geçiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...