25 Temmuz 2012 Çarşamba

Glikoz Şurubuyla Yıkanmış Hurmalar



Ramazan ayı ile birlikte hurma, marketlerde yerini aldı.Türkiye’da daha çok İran, Tunus ve Arabistan Hurması satılmakta.Fiyatlar ise 2 liradan başlayıp 100 liraya kadar çıkabiliyor. Düne kadar fiyatlardaki bu anormalliğin hurmanın menşeinden kaynaklandığını düşünüyordum.
Bu düşüncem devam etmekle birlikte dün markette gördüğüm fiyatı oldukça düşük hurma paketini dikkatle incelemem neticesinde fiyatı etkileyen başka şeyler olduğunu da farkına vardım. Paketin içindekiler kısmında aynen şunlar yazılı:Hurma, glikoz şurubu ve Koruyucu E 202


Fotoğraf:Tüketimhane


Bu konuyu internette araştırınca ithal edilen bazı hurmaların glikoz şurubuna bandırıldıktan sonra satışa sunulduğunu öğrenmiş oldum.

Hurma ithalatçısı  olan Murat Palancı “Tunus hurması glikoza bulanarak satılır. Bu hurma tezgâhta ıslak gibi durur. Elinize aldığınızda eliniz yapış yapış olur. Tunus hurmasını naturel yemek isterseniz, dallı hurmayı tercih edin.” söylemiş.

Markette gördüğüm glikoz şuruplu hurmada Tunus hurmasıydı.Ancak bu işlemin sadece Tunus’dan ithal edilen hurmalara uygulandığını düşünmek yanlış olur. Çünkü Mahmut Caner ÖZDOLAP’ın da benzeri bir durum başına gelmiş ve paylaştığı fotoğraflara bakılınca glikoz şuruplu hurmanın İran Menşeili olduğunu görmekteyiz.

Fotoğraf:Mahmut Caner ÖZDOLAP

Fotoğraf:Mahmut Caner ÖZDOLAP




Konuyu özetleyecek olursak;
-Hurma fiyatlarındaki astronomik farkın sebeplerinden birisi bazı hurmaların glikoz şurubuna bandırılmış olması.Yani bu tip hurmalar fiyat olarak daha ucuz.
-Satın alacağınız hurma glikoz işleminden geçirilmiş olsa bile paket içeriğinde bu yazmayabilir.
-Satın alacağınız hurma çok parlak duruyorsa ve elinize alınca yapış yapış oluyorsa bu hurma glikoz şurubu ile yıkanmış olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün bir Türkçe kullanmaya dikkat ediniz.
Yazılarda herhangi bir hata ya da yanlışlık için iletişimden irtibata geçiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...