3 Ağustos 2012 Cuma

Buharlı ve İyonizerli Vantilatör Seçimi

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının bunalttığı şu günlerde klima ve vantilatör satışlarında patlama olsa gerek.
İdeal bir serinleme için elbette klima şart ve asla bir vantilatör, klimanın yerini tutmamakta.Ancak klima alıp taktırmak da herkesin bütçesine uygun değil.
Son yıllarda vantilatörler çeşitli özellikleri ile dikkat çekmeye başladı. İyonizerlisi, buharlısı, sineksavarlısı, nemlendiricili, uzaktan kumandalı, kule tipi vs gibi. Bunların içerisinde en çok rağbet gören iyonizerli  ve buharlı olanlar.
Türkiye’de iyonizerli ve buharlı vantilatörleri sanırım ilk kez Ufo piyasaya sürdü. Ardından bir çok firmanın bu özelliklerdeki ürünleri satışa sunuldu.

İyonizer nedir? Ne işe Yarar?

İyonizer, iyon üreten cihaza verilen isimdir. İyon ise; elektron kazanan ya da kaybeden atom ve moleküllerdir.

Bu teknik tanımların içerisinde fazla boğulmadan iyonizer özellikli bir ürünün(üretici firmaların bize sunduğu bilgiler doğrultusunda) ne işe yarayıp yaramadığını özetleyecek olursak:

-Ortamdaki oksijen miktarını arttırmakta,

-Sigara vb. gibi kötü kokuları, bakteri, duman, toz, küf, alerjen etkisi olan bakterileri  temizlemekte,
-TV, Bilgisayar gibi elektronik eşyaların yaydığı pozitif iyonları nötr hale getirerek insanlara olan zararı yok etmekte,
-Stres, depresyon, ruh sağlığı, zindelik ve enerji, uykusuzluk gibi konularda yardımcı olmakta.

İyonlar hakkında daha ayrıntılı bilgi için Ufo tarafından hazırlanmış kitapçığa göz gezdirilebilir.

İyonizer özelliğinin işe yarayıp yaramaması kişiden kişiye göre değişmekte. Bazı kullanıcılar hiçbir etkisi yok derken, özellikle astım hastası olan kullanıcılar içerisinde  nefesi açmada ve ferahlık açısından faydalı olduğunu söyleyenler mevcut.


Buhar Özelliği İşe Yarıyor mu?
Buhar özellikli vantilatörlerde bir su haznesi bulunmakta.Vantilatör çalıştırılıp buhar özelliği açılınca su haznesindeki su buharlaşarak ortama yayılmakta. Bu da ortamı az da olsa serinletmeye ve kuru havayı yok etmeye yardımcı olmakta.
Ancak ürün buharlı diye tüm ortamın serinlemesini ve havanın nemlenmesini beklemek elbette yanlış olur. Zaten vantilatörlerin üfleme özellikleri maksimum5-6 metre civarındadır.

Bunun yanı sıra bu tip vantilatörler  buhar özelliğinden dolayı kışın bile kullanılabilir. Eğer bir buhar makinesi kullanmıyorsanız; kışın ortamdaki sıcaklıktan dolayı oluşan kuru havayı bu özellikteki bir vantilatörün sadece buhar özelliğini çalıştırarak da giderebilirsiniz.





Hangi marka vantilatör tercih edilmeli?

Piyasadaki tüm ürünleri kullanıp test etme şansımız olmadığı için kesinlikle şu marka alınmalı tavsiyesinde bulunmak zor.

Bir ürünü alırken fiyatı, faydası, ödeme seçenekleri gibi bazı etkenler tüketiciyi etkilemekte.

Su sıcaklarda bir vantilatöre ihtiyacımız olduğu için satın almadan önce epey araştırma yaptım. Tabi başlangıçtaki kararım buharlı olması yönündeydi. Marka bilinirliliği ve reklamların etkisiyle düşüncem UFO ve ALF’dan yanaydı.Bu ikisinin farklı firmalar tarafından üretildiğini zannediyordum ancak araştırma aşamasında ikisinin de aynı firma tarafından üretildiğini öğrenmiş oldum.Vestel-Regal, Arçelik-Altus gibi yani.
UFO, ALF’a göre biraz daha pahalı. Ama UFO’nun malzeme kalitesi ALF’e göre biraz daha iyi. Özellikler ve kullanım açısından ise pek fark yok. Bu nedenle tercihim ALF’dan yana oldu.
Almış olduğum ürünle ilgili inceleme yazısı ise şurada

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün bir Türkçe kullanmaya dikkat ediniz.
Yazılarda herhangi bir hata ya da yanlışlık için iletişimden irtibata geçiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...